Obľúbený : Líčenie, Parfumy, Pleť, Vlasy
Aktuálne zľavy 15% - 20% na top značky Prejsť na akciu

Ako si vybrať ideálny make-up?

Autor: Martina Nyúlová Publikovaný: 24.03.2023

Môže to znieť ako pritiahnuté za vlasy, ale v praxi sa často stretávam so ženami, ktoré sa pri líčení boja používať make-up, teda podklad (v angličtine sa slovom make-up označuje líčenie všeobecne, podklad je foundation). Väčšinou majú asociácie, že je to niečo umelé, neprirodzené, evokujúce omietku alebo niečo „navyše“, čo prekrýva ich prirodzenosť.

Tieto predsudky ale vznikajú práve nesprávnou voľbou a nesprávnym používaním podkladu a tak rôzne odstrašujúce príklady nás môžu zbytočne odradiť.

A práve krásna zjednotená pleť pomocou vhodného podkladu spolu s krásnym obočím je základom upravenej vizáže. A veru, bez „základov“ môžeme mať akokoľvek krásne nalíčené oči alebo pery, s nezjednotenou pleťou bude celok vyzerať neupravene a ufúľane. Avšak pekne upravená, nalíčená tvár rozhodne nepôsobí ako „omietka“, ale prirodzene a sviežo.

Čo by sme mali robiť, aby náš make-up vyzeral dobre?

Ošetrená pleť

Nanášať make-up na nevyčistenú pleť, ktorá nie je hydratovaná, je podobné akoby sme lakovali hrdzavú karosériu. A práve zlá starostlivosť je jednou z najväčších príčin, prečo na nás podklad vyzerá zle, alebo nám dobre nedrží, či zvýrazňuje to, čo nemá.
Podklad by sme mali rozhodne nanášať len na vyčistenú, tonizovanú a hydratovanú pleť. Ideálne je počkať s nanášaním pár minút po ošetrení pleti, aby make-up na pleti nesedel, nerobil mapy a nezhlukoval sa.

Ak navyše chceme docieliť ešte väčšiu korekciu pleti a predĺžiť trvácnosť make-upu, mali by sme používať aj podkladovú bázu, ktorú tiež treba voliť podľa potrieb a typu pleti.

Vhodná tmavosť

K tomuto bodu nie je čo dodať, najväčším „faux pas“ je, ak nám odtieň make-upu odráža od svetlejšieho krku a tela, alebo opačne. Ak si však pokožku tváre chránime a neopaľujeme ju kvôli prevencii pred starnutím, je potrebné ju doladiť k opálenejšiemu telu buď samoopaľovacím prípravkom, alebo tmavším odtieňom make-upu – to je v tomto prípade jediná výnimka.


Správny podtón

Okrem tmavosti je dôležité poznať aj svoj podtón pleti. Pretože ak máme napríklad teplejší, žltší podtón pleti, make-up s ružovým podtónom s nami určite ladiť nebude.
Niektoré make-upy majú na to špeciálne označenie:

C – cool (studený) – ružovkastý podtón
N – neutral (neutrálny)
– béžový podtón
W – warm (teplý)
– žltý až olivový podtón

Ak make-up takéto označenie nemá, treba sa riadiť pohľadom, podľa odtieňa.


Typ pleti

Nevhodný výber make-upu k nášmu typu pleti vie tiež veľa pokaziť – napr. ak máme suchú pleť a zvolíme niečo zmatňujúce, hutnejšie, zvýrazní to len suchosť našej pleti a opačne, ak na mastnú pleť zvolíme niečo ľahké a rozjasňujúce, budeme sa rýchlo lesknúť a podklad nám nebude dobre držať.

Suchá pleť potrebuje viac hydratácie, rozjasnenia a netrpí tak často vyrážkami, preto jej postačia ľahšie textúry s rozjasňujúcim, hydratačným či protivráskovým účinkom.

Normálna až zmiešaná pleť nepotrebuje až tak zmatňujúce podklady, avšak príliš rozjasňujúce jej môžu spôsobiť, že jej T-zóna sa rýchlejšie bude lesknúť a make-up z nej rýchlo vytrácať. Preto treba vo výbere zvoliť niečo medzi.

Mastná pleť má tendencie sa príliš lesknúť, preto potrebuje niečo viac krycie a zmatňujúce, aby dobre prekrylo nedokonalosti a udržalo pleť dlhšie matnú.


Technika nanášania a fixácia

To, ako podklad pôsobí môže ovplyvniť aj jeho aplikácia – prsty, hubka, štetce, to všetko je povolené, dôležité je nájsť si to, čo vyhovuje nám a našim zručnostiam. Výhodou prstov je praktickosť a teplo, ktoré produkt trocha „roztopí“ a lepšie tak priľne na pleť. Nevýhodou môžu byť vzniknuté šmuhy a fľaky pri zlom rozpracovaní.


Na redšie textúry sú perfektné štetce, ktoré vám nezašpinia ruky a zaručia presnú a profesionálnu aplikáciu. V súčasnosti sú veľmi obľúbené beauty hubky, ktoré podklad krásne zapracujú do pleti. Mne sa veľmi osvedčili, prípadne používam na nanášanie štetec a hubku už len na finálne doladenie.

Najčastejšími chybami pri aplikácii sú zle rozpracovaný podklad v oblasti sánky a na okraji tváre, kde sú často fľaky či ostrá hrana, kde končí zväčša tmavší odtieň ako je krk. Mnoho žien taktiež zabúda dávať make-up na špičku a okolie nosa.

Okrem správnej aplikácie je dôležitá fixácia – výdrž make-upu predĺži dobrý púder a taktiež fixačný sprej. Tak vám krásne nalíčená tvár vydrží omnoho dlhšie svieža a bez chybičky.


Ako si vybrať make-up?

Vybrať si ideálny make-up cez internet sa môže zdať nemožné, ale dám vám pár tipov ako to zvládnuť. Stačí nasledovať vyššie popísané rady a čítať si popis produktuto, na aký typ pleti je určený, aký efekt a finiš vytvára. Dobré je prečítať si aj recenzie a postrehy užívateliek. Taktiež odporúčam stránku findation.com, kde si vieme
porovnať odtieň make-upu, ktorý nám sedel s inou značkou a spárovať si odtiene.

Najväčšou istotou je nechať si poslať vzorky, čo Krasotika bez problémov umožňuje. Stačí ak pri dokončení objednávky napíšete do poznámky presný názov make-upu a odtieň vzorky, o ktorú máte záujem a vzorky dostanete pribalené k objednávke. Z každého odtieňa je k dispozícii jeden kus vzorky.


Vzorku je ideálne naniesť na rozhranie sánky a krku a pozorovať sa v zrkadle pri dobrom dennom svetle. Ideálny odtieň v tejto oblasti dokonale splynie a nevytŕča ani tmavosťou, ani nevhodným podtónom.


A na záver ešte jedna vychytávka – ak máme doma make-upy, ktoré nám vzhľadom k typu pleti sedia, ale sú nám pritmavé, alebo sme aj na najsvetlejšie odtiene pribledé, existuje zosvetľovač makeupu, ktorým si odtieň make-upu ľahko prispôsobíme.


Verím, že vás článok inšpiroval a bude sa vám make-up vyberať ľahšie, pretože krásny podklad je dokonalým plátnom pre vaše líčenie.


Pomôžeme s výberom najlepších produktov z kategórie - make upy

Spoločne sa pozrieme na to, ako si môžete zvoliť to najlepšie make upy.

Vyberanie najlepších make-upov môže byť náročné. Je veľa faktorov, ktoré treba zvážiť, ako napríklad váš typ pleti, typ make-upu, ktorý hľadáte, a váš štýl. Existujú tri kľúčové veci, ktoré treba zvážiť pri výbere make-upu: kvalita, trvanlivosť a cena.

Kvalita make-upu je veľmi dôležitá. Ak chcete, aby bol váš make-up dokonalý, musíte si vybrať produkty s vysokou kvalitou. Môžete to urobiť tak, že si prečítate recenzie produktov alebo požiadate o radu odborníka.

Ďalším dôležitým faktorom je trvanlivosť make-upu. Ak chcete, aby váš make-up vydržal celý deň, mali by ste si vybrať produkt s vysokou trvanlivosťou. Ak je make-up príliš mastný alebo vodotesný, môže sa ľahko rozmazávať a strácať svoj účinok.

Posledným faktorom je cena. Ak chcete nájsť najlepší make-up, musíte si vybrať produkty, ktoré sú cenovo dostupné. Niektorí ľudia môžu byť ochotní zaplatiť viac za kvalitu, ale ak chcete ušetriť peniaze, môžete hľadať produkty, ktoré sú cenovo dostupné.

V závere, aby ste nájdli najlepší make-up pre seba, musíte zvážiť kvalitu, trvanlivosť a cenu. Najlepším spôsobom, ako to urobiť, je čítanie recenzií a hľadanie odborných rád. Mali by ste tiež skúsiť niekoľko rôznych produktov, aby ste zistili, ktorý je pre vás najvhodnejší.

Zhrnutie: Vyberanie najlepšieho make-upu je náročné. Musíte zvážiť kvalitu, trvanlivosť a cenu. Môžete to urobiť tak, že si prečítate recenzie produktov alebo požiadate o radu odborníka. Skúšaním niekoľkých rôznych produktov môžete nájsť ten najlepší pre seba.




Kategória make upy

Dlhotrvajúci make-up so stredným krytím viditeľne minimalizuje póry, hydratuje pokožku a chráni ju pred UV žiarením. Jeho ľahká textúra poskytuje prirodzene matný vzhľad.

Tekutý make-up Dior skin Forever zaistí dokonalý nude vzhľad pleti. Zloženie make-upu je z 96% tvorené ingredienciami prírodného pôvodu a koncentrovanými ošetrujúcimi zložkami. Kvetinová starostlivosť obsahuje mocné extrakty z žeruchy,...

Tekutý make-up Dior skin Forever zaistí vašej pleti vyvážený tón a dokonalý vzhľad po celý deň. S výživnými a starostlivo vybranými ingredienciami bude vašu pleť hýčkať, dodáva pleti zamatovú a matnú úpravu. Chráni pleť pred...

55 €
45 €
43 €

Najlepší materiál pre make upy?

Najlepší materiál pre make upy je ten, ktorý je pre pokožku bezpečný a prispôsobený jej potrebám. Ideálne by mal byť hypoalergénny, aby nezanechával žiadne nežiaduce reakcie. Materiál by mal tiež dobre prenášať teplo, aby sa zabránilo zhoršovaniu pokožky. Ďalším dôležitým faktorom je, aby materiál neobsahoval žiadne škodlivé látky a aby bol obohatený o prírodné látky, ktoré pokožku hydratujú a chránia.Krátke zhrnutie: Pri výbere materiálu pre make upy je dôležité, aby bol bezpečný pre pokožku, hypoalergénny, schopný prenášať teplo a obohatený o prírodné látky, ktoré pokožku hydratujú a chránia.


Náš názor na make upy

Náš názor, čo je to make upy je, že make upy sú kozmetické produkty, ktoré sa používajú na vylepšenie a zdôraznenie vzhľadu. Je to oblasť, ktorá sa zaoberá výrobou produktov, ktoré sa používajú na líčenie a úpravu tváre. Make upy môžu byť krémy, gély, púdre, tvárové farby, rúže, očné tiene, obočie a ďalšie. Make upy sa používajú na to, aby sa upravili, zdôraznili alebo zakryli nedostatky vzhľadu. Make upy môžu byť vyrobené z prírodných alebo syntetických zložiek a môžu byť dostupné v rôznych odtieňoch a farbách. Make upy sa používajú na to, aby sa vytvorili rôzne vzhľady, ako sú napríklad svieži, prirodzený alebo dramatický.

Webový redaktor Krasotika.sk


Kategória make upy

Aké sú najlepšie -predhovory make upy?

Najpredávanejšie make upy sú tie, ktoré sú najčastejšie vyhľadávané a ktoré sú najviac obľúbené. Ide o tóny očných tieňov, lícenie, rúže a ďalšie produkty. Najpredávanejšie make upy sú tie, ktoré sú najviac obľúbené, pretože sú najviac vyhľadávané. Krátke zhrnutie: Najpredávanejšie make upy sú tie, ktoré sú najčastejšie vyhľadávané a najviac obľúbené.



Prečítajte si naše ďalšie články

Kategória: Make upy
zdieľam:
Autor
Martina Nyúlová

Som študentka UCM v Trnave a zaujímam sa o BIO kozmetiku a prírodné produkty.

...

Odporúčaná kategória

Odporúčané obchody